četrtek, 29. november 2007

Lignji

Z nino se že kake tri mesece spravlama k temu, da bi si v ancori privoščili eno veliko porcijo lignjev. In tako mi je padlo na pamet da bi zapisala nekaj besed o njih.
Lignji niso le navadni morski glavonožci ampak tudi okusn obrok za ljubitelje morske hrane. Pri nas (in celem Jadranskem morju) zrastejo največ do 1 m in dosežejo teže do 3kg. V povprečju pa so veliki od 15-25cm. Po svetu obstajajo še veliko večji primerki, tako imenovani »orjaški lignji«, ki dosežejo velikost tudi do 20 m. Ligenj ima 8 kratkih in 2 dolgi lovki (z njima lovi). Ko se počuti ogroženega, iz svoje vrečice spusti črnilo. V notranjosti ima lupino v obliki peresa. Ligenj vsrkava vodo v poseben plašč in jo potem z močnimi mišicami izstiska, s tem pa se s sunkom poganja naprej. Telo lignja je dokaj suho in dolgo. Prehranjuje se z ribami in raki. Ker je njegovo meso zelo okusno, je ena izmed boljših in verjetno najbolj »univerzalna« vaba za vse morske ribe. V poletnih mesecih se lignji drži dlje od obale, na večjih globinah (od 30 do 120m), že jeseni in čez zimo pa pride bližje obali. Mrestijo se od marca do julija. Kot jed se jih lahko pripravi na veliko načinov (žar, na gradeli, cvrtje ali pečenje).
Meni osebno so najboljši ocvrti lignji, zato sem dodala še recept za pripravo le -teh:


Potrebujete:
-1 kg lignjev,
-3 jajca,

-moka,

-sol,

-olje.


Lignje očistite, operite in nasekajte na rezance ali kolobarje. Posušite jih ter jih nato pomokajte in povaljajte v jajcu. Lignje namočene v jajca, nato ocvrite v vročem olju. Ko se spečejo, jih posolite in servirajte tople. Poleg ocvrtih lignjev je dobro pripraviti še tatarsko omako, v katero jih pomakate. Kod dodatek k jedi lahko pripravite pomfri ali pa jih preprosto jeste z kruhom.


OPOZORILO:
Lignji pogosto eksplodirajo in špricajo olje, zato je pri pripravi potrebna previdnost.

Pa dober tek!

Ni komentarjev: